Jak se co nejlépe adaptovat na přicházející podzim a zimu

Datum: 3.10.2022

Množství teplých slunečních paprsků pomalu ubývá, zato ale jednotlivé vrstvy oblečení přibývají. Místo odpoledního plánu venku s přáteli raději saháte doma po ovladači a projíždíte novinky od Netflixu a tak jak se plíživě zkracují dny, tak pomalu a jistě odchází chvílemi i vaše dobrá nálada, motivace a celková psychická pohoda.

Zdá se vám to povědomé? 

Věříme, že tyhle pocity zažívá s nadcházejícím podzimem a zimou téměř každý. I když se určitě najdou výjimky, které se na období horkých čajů, dlouhých večerů a dýni vyloženě těší.

Pro ty, kdo ale vnímají tuto chladnou část roku jako náročnější, jsme se rozhodli sepsat pár tipů jak se na toto “temnější” období co nejlépe adaptovat.

1. Strava jako palivo

Ačkoliv sami milujeme všemožné saláty, cuketové špagetky, lesní ovoce a koláčky z meruňek, je potřeba začít respektovat pár změn a stravování si přizpůsobit:

  • váš nákupní seznam by měl nejlépe obsahovat především sezónní potraviny. I když je v dnešní době dostupnost všech potravin stejná po celý rok, je potřeba se zaměřit na to co je pro toto období typické - např. kořenová zelenina (mrkev, celer, řepa), dýně, hřiby a z ovoce třeba hrušky a švestky.
  • upustit od sacharidového stravování, které převažovalo v létě (Acai bowl, těstoviny apod.). Zařaďte více bílkovin a tučnějších jídel (maso, vejce, sýry).
  • také je fajn začít využívat různé bylinky a koření jako je zahřívací zázvor, kurkuma, muškátový oříšek nebo skořice.
  • začněte den teplou snídaní. Často opomíjené a přitom velmi důležité. Tělo se potřebuje po ránu zahřát. Dejte sbohem studeným jogurtům z lednice a místo toho dejte šanci třeba teplým kaším (vždy ale doplňte o kvalitní tuky). Tělo vám poděkuje, to slibujeme :)

 

JIž v předešlých článcích jsme několikrát zmiňovali, že je důležité respektovat svou individualitu, a jsme si vědomi, že je mezi vámi spoustu veganů nebo vegetariánů. Je třeba si tedy vždy každé doporučení uzpůsobit tak, abyste se vy cítili co nejlépe.

2. Suplementace

Kromě hořčíku a dalších minerálů, které bereme celoročně je dobré zařadit do své suplementace vitamín D spolu s K2, který je důležitý pro funkci imunitního systému a buněčnou ochranu.

3.  Světelná terapie

Je vědecky prokázáno, že vystavování se působení červeného a infračerveného záření má pro vás obzvlášť v tomto “temnějším” období spoustu benefitů. Nejen, že působí blahodárně na vaši pleť a vlasy, ale podporuje vaši hormonální rovnováhu, redukuje záněty a působí také pozitivně na zdraví vašich očí. Při ranním vystavování se červenému světlu vám to také pomáhá skvěle nastartovat váš cirkadiánní rytmus, protože síla světelného spektra imituje východ slunce.

Je tedy dobré zvážit investici do infra panelu pro domácí využití a nebo začít častěji navštěvovat infra saunu ve vašem okolí.

4. Sebepéče

Díky tomu, že člověk má tendence během zimy trávit více času doma, tak je to skvělá příležitost více se věnovat sám sobě. Každý rituálek, který pro sebe uděláte přispívá nejen k vaši vnější kráse, ale zahřeje také uvnitř :)

My jsme si velmi oblíbili ajurvédskou automasáž zvanou Abhyanga - ta spočívá v masírování svého těla nahřátým olejem, který je plný voňavých bylin.  Teplý olej nejen, že krásně v chladné dny prohřeje, ale také se dostává hlouběji do tkání a díky silným antioxidačním účinkům váže toxiny a odvádí je z těla.

My nejraději používáme harmonizační ajurvédské oleje od Mauli Rituals a vybíráme vždy podle toho, v jaké jsme zrovna kondici. Pokud tápete, který olej je vhodný právě pro vás, může vám velmi pomoct náš článek o Ajurvédě (najdete ZDE), ve kterém se jednotlivým druhům olejů věnujeme více.

Po masáži je vhodná horká koupel, také je dobré se v průběhu masáže nebo po ní nevystavovat žádnému chladu nebo průvanu a po koupeli je vhodné nasadit si ponožky.

 

5. Vědomé vybírání večerních aktivit

Je snadné sklouznout k tomu, že si každý den po setmění zapnete televizi a u toho “vypnete”. Znáte ale ten pocit, kdy od televize vstanete a cítíte se hrozně vyčerpaní, bolí vás celé tělo, protože gauč vám umožňuje sedět/pololežet v různých pozicích a zjistíte, že jste u sledování filmu snědli celý sáček oříšků tak nějak nevědomky?

O tom, že si díky působení modrého světla z obrazovky před spaním narušujete váš cirkadiánní rytmus ani nemluvíme (o tom někdy příště).

Je tedy dobré si vědomě vybírat aktivity, které vedou k vašemu rozvoji, aktivity, které vás zabaví a ze kterých budete mít dobrý pocit. Zkuste se třeba jen 2 - 3 dny v týdnu po setmění úplně vyhýbat obrazovkám - poslechněte si váš oblíbený podcast, vezměte knihu a přečtěte klidně jen pár stran. Věnujte se dětem nebo partnerovi. Zkuste meditaci nebo jinou relaxační techniku.

Zaručujeme vám, že vaše psychická pohoda a naladění bude úplně jiné, než když každý večer věnujete Netflixu.

A na závěr nesmíme zapomenout to nejdůležitější, buďte k sobě laskaví. Třeba budete mít zrovna den, kdy nebudete mít chuť zahrnout žádný z těchto bodů - a věřte, že i to je v pořádku.

Zítra je totiž taky den :)