Usínejte v hedvábí s dobrým pocitem

Datum: 13.1.2022

Cruelty-full vs Cruelty-free hedvábí

Konvenční značky napříč odvětvími kosmetiky, zpracování látek nebo například potravinářství mají jeden společný znak – jde jim o čas, protože ten jsou peníze. Proto velké procento výrobců šetří čas a v případě hedvábí jde skoro až o život. Není to ten lidský, nýbrž nočního motýla jménem bourec morušový. Housenky bource si totiž vytváří kokon z tenkého vlákna, které pak po zpracování svět zná jako krásné hedvábné kousky v šatníku. Housenka při svém vykuklení ale musí vlákna překousat, aby se dostala z kokonu. Je tedy potřeba ji usmrtit ještě před vylíhnutím (uvařit ji zaživa), což je právě ten bod, který je cruelty-full.

Navrh bez nazvu 2 - Usínejte v hedvábí s dobrým pocitem

Některé značky se sice od této metody odklonily, začaly však využívat syntetických látek pro výrobu hedvábí a to zkrátka není ono.

 

Příběh mírumilovného hedvábí

Když jsem hledala vhodné alternativy, narazila jsem na tzv. mírumilovné hedvábí. Ve světě známé jako cruelty free silk, peace silk, registrované jako Ahimsa silk. Vznik tohoto materiálu vycházel z potřeb lidí, kterým není lhostejný původ látek a vadil jim konvenční způsob získávání hedvábí.

Naštěstí existují výrobci, kteří se rozhodli pro šetrnější a humánnější postup zpracování. Ten je sice složitější, zato bez utrpení. Farmáři společně se sběrači počkají, až se divoce žijící bourci vylíhnou v krásné noční motýly a pak se vydají kukly sbírat. Ty mají sice přerušené vlákna, protože motýli se z kukel doslova prokoušou. Ve světe zpracování hedvábí totiž platí, že čím delší vlákno bez přerušení, tím kvalitnější hedvábí pak vznikne. Vlákna ze sebraných kukel se musí zpracovat odlišným (a zpravidla dražším) způsobem. Za tu námahu a dobrý pocit z eticky zpracovaného materiálu to však stojí.

 

Jednou ze značek, které respektují přirozený životní cyklus zvířat a přistupují k výrobě svědomitě, je německá značka Moonchild Sleep. Zákazníkům nabízejí produkty z toho nejkvalitnějšího hedvábí, které zohledňuje kromě etického způsobu zpracování i organickou stránku materiálu: hedvábné polštáře (máme na Filokalistovi máme naskladněné v různých velikostech), hedvábné meditační polštářky nebo luxusní spací masky na oči. Při výrobě nejsou použity žádné škodlivé látky, pesticidy ani toxické soli, kterých se běžně využívá v konvenčním výrobním procesu. Své místo zde nemají ani umělé příměsi vláken, ze kterých pak v běžném procesu vzniká satén. Moonchild  vám zajistí nejen hebké peřiny, ale i klidný spánek. S tím se totiž pojí i čisté svědomí, které budete mít díky Moonchild Sleep zaručeně.

Hedvábí jako must-have kousek

susan wilkinson lMrH5Mh ZU0 unsplash - Usínejte v hedvábí s dobrým pocitem

Jako se ve dne starají o naší pleť pečlivě vybrané produkty, je důležité mít i na noc toho správného pomocníka. Hedvábí je už léta ověřeným must-have kouskem a díky němu spojení beauty sleep není jen prázdnou frází, nýbrž jasně daným faktem. Hedvábná vlákna jsou přirozeně antibakteriální, hypoalergenní a roztočí ani plísně si v něm neškrtnou.

A co tedy ta krása? Kdo se ráno nevzbudil s neposlušnými a zježenými vlasy, ať hodí kondicionérem. Bavlna je jistě na omak moc příjemná, vlasy však během nočního převalování dokáží s její pomocí vytvořit opravdové hnízdo. Hedvábné povlečení je proto vhodné řešení jak si zjednodušit svou zkrášlující rutinu a minimalizovat namáhání nejen pleti, ale i vlasových vláken.

Už víte jak si příště ustelete vy?