6 tipů jak vyzrát na kocovinu a únavu

Datum: 29.6.2023

Užili jste si fajn večer s partou přátel, kdy jste si dopřáli pár drinků nebo pár sklenek vína, ale vaše tělo si to druhý den neužívá ani trošku? Obzvlášť pokud k tomu přidáme pozdní příchod domů. Tipy jak na kocovinu a probdělou noc 

Pokud si myslíte, že to trochu “obelstíte” tím, že se do postele dostanete v relativně brzkou dobu, alkohol vám stejně narušuje nejhlubší fáze REM spánku a vaše tělo se dostatečně nezregeneruje tak jak je zvyklé. Únava a kocovina (ať už v lehčí nebo těžší formě) se pak ve většině případů stejně přihlásí o slovo.

Socializace je ale skvělá věc, a určitě čas od času není vůbec na škodu - ba naopak. A protože je letní sézona teplých večerů v plném proudu, rozhodli jsme se proto pro vás sepsat pár zaručených tipů, které vás dokážou druhý den dostat zase zpátky na nohy.

Věříme, že se vám budou hodit!

1. Suplementace

Alkohol má vliv na metabolismus živin, vitamínů a minerálních látek, zjednodušeně řečeno vám způsobuje ztrátu minerálu a tekutin v těle. Proto je dobré je vždy doplnit v podobě vhodných a kvalitních suplementů. Vždy saháme po hořčíku jakožto nejdůležitějšímu minerálu v těle. Hodit se vám budou také elekrolyty nebo mořská plazma, které doplňují ztracené minerály a liposomální Gluthathion jakožto velmi silný antioxidant. Podporuje zdraví neuronů, funkci jater a zdraví imunitního systému. Dobře vám udělá ale taky třeba stará dobrá Vincentka. 

2. Kávu nechte až na další denPampelišková káva s adaptogeny Palm of Feronia 

Kofein zvyšuje hladinu kortizolu, tzn způsobuje vám v podstatě určitý stres. A protože je tělo unavené a není kvalitně zregenerované, proč mu další stres zbytečně přidávat? :) Sáhněte raději po kávové alternativě - zkuste pampeliškovou kávu s adaptogeny od Palm of feronia. Kořen z pampelišky podporuje detoxikační procesy, očišťování jater a žlučníku. Spolu s houbou Reishi je tato kombinace vyloženě microbiome-gut-friendly :)
  

Nápoj pro obnovu střev Palm of FeroniaDruhou možností a skvělou volbou je bylinný nápoj na obnovu střev Helios, a to z důvodu, že je výborný na úpravu dysbiózy ve střevě a pomáhá z nich odstraňovat toxiny (po alkoholu ideální stav).

3. Potěšte vaše bříško

Alkohol silně narušuje trávení a podporuje Leaky gut (propustnost střeva). Samozřejmě vždy hraje roli individualita a stav mikrobiomu každého jedince. Ale kromě výše uvedeného bylinného nápoje vám ještě udělá velkou službu sklenice hovězího vývaru (nejlépe v bio kvalitě), který působí jako balzám na nespokojené bříško. Vývar zaceluje a obnovuje střevní bariéru. Dá se sehnat v dobré kvalitě ve farmářských obchodech. Homemade je pak samozřejmě jiný level. Jen upozorníme, že tohle tak úplně neplatí pro lidi, kteří špatně snáší histamin. Dlouho tažený vývar z kostí pak pro ně nebude to pravé. Variantou je vývar pouze z masa a vařený kratší dobu. 

4. Dodejte tělu ztracené minerály díky koupeliSměs minerálních solí Palm of Feronia 

Pořádně zregenerovat vám pomůže koupel v minerálních solích, protože sůl vám dokáže skrze pokožku do těla potřebné minerály dostat. Sůl od Palm of Feronia obsahuje směs rovnou 3 solí (epsomské, himalájské a mořské), obsažený hořčík a další minerály pomohou vašemu tělu lépe regenerovat a uvolnit se. Esenciální oleje v organické kvalitě zase budou hrát líbeznou hudbu vašim čichovým buňkám. Ležíte a cítíte jak svému tělíčku dopřáváte to nejlepší.

5. Procházka v přírodě nebo pobyt na sluníčku

Velmi opomíjený bod, protože když vám není dobře, můžete mít tendence zůstavat v posteli. Ať už se cítíte jakkoliv a máte pocit, že z těch peřin opravdu nevylezete - udělejte to! :) Uvidíte jak vám klidně i jen krátká procházka v přírodě a hlavně pobyt na sluničku dodá vaši ztracenou energii a pomůže vám překonat den s mnohem větší lehkostí :)

6. Brzký spánek a blokace modrého světla

Nastavení tlumeného večerního osvětlení, zapnutí červeného módu na mobilu a v nejlepším případě nasazení speciálních brýlí na blokaci modrého světla by neměla být záležitost pouze stavu s kocovinou, ale měla by být ideálně už vaše rutina. Nicméně obzvlášť v den, kdy se citíte unaveni nebo nejste ve své kůži je žádoucí, abyste si dopřáli spánek co nejkvalitnější a proto tyhle zásady zdravého spánku dodržovali. Když pak do postele zamíříte co možná nejdříve, druhý den už budete zase jako rybičky.

Tak vzhůru do víru letních večerů! :)