Non-toxic tipy pro zdravější život

Datum: 2.3.2023

Článku na téma v čem jsou chemické látky a toxiny pro náš organismus škodlivé a proč bychom se jim měli vyhýbat vyšla už celá řada. Jejich negativnímu dopadu na naše celkové zdraví a welllbeing se v tomto článku ani věnovat nechceme. Protože ale ve Filokalistovi věříme, že snižování toxické zátěže v tělo je nedílnou součástí holistického přístupu ke zdraví, rádi bychom se s vámi podívali na praktické tipy, jak přísun toxinů co nejvíc minimalizovat a dost možná si některé tipy osvojíte natolik, že se stanou běžnou součástí vašeho denního života.

Pojďme tedy na to! :)

1. Plast, plast a zase ten plast

Z obchodu si nesete jídlo zabalené v plastových sáčcích, cestou se stavíte do kavárny pro vaše oblíbené kafčo. Říkáte si, že je fajn, že vám ho dali do papírového kelímku (protože ty plastové jsou přece hrozné zlo), ale že je vnitřek toho papírového potažen hydrofobní vrstvou, která je tvořena - jak jinak, než plasty, to vám už nikdo neřekl.

S vědomím, že si nechcete nic polít v autě si na kelímek nasadíte plastové víčko. Po kávě máte žízeň, tak se na benzínce stavíte pro vodu (jinou než v PET láhvi neseženete) a protože se vám večer nechce vařit, objednáte si jídlo z vaší oblíbené restaurace, které vám přivezou v plastové krabičce.  A takhle bychom mohli pokračovat zřejmě donekonečna. Jedno je jisté, že plastům a potažmo mikroplastům se už zcela nikdy nevyhneme. Jsou v tom co jíme, co na sebe mažeme, co dýcháme… Ale hlavu vzhůru, pojďme si ukázat, že jsou věci, které přece jen ovlivnit můžeme:

a) Zásadně neohřívat jídlo v plastových miskách- teplem se z plastu uvolňují toxické látky, které působí mimo jiné také jako hormonální disruptory

b) Veškeré plastové misky doma vyměňte nejlépe za skleněné

c) Pokud cestujete, zkuste si vždy sebou vzít svou vlastní vodu v láhvi ve skle nebo ve speciální non-toxic termosce (a vyhnete se tak nákupu vody z benzínek)

d) Při koupi kávy s sebou nechte víčko na pultu, ideálně si také noste svůj non-toxic recup (ale i my často zapomínáme:)

e) Po návratu z obchodu je dobré potraviny co nejdřív přesypat do skleněných nádob, to platí obzvlášť u trvanlivých jako je rýže, pohanka nebo těstoviny

f) Zvažte nákup aspoň některých potravin v bezobalovém obchodě

 2.  U kuchyně ještě chvíli zůstaneme

Věděli jste, že zdrojem toxických látek může být také třeba váš oblíbený hrníček na kávu nebo čaj? Při jejich zpracování totiž často bývají použity glazury, které obsahují olovo. My nedáme dopustit na náš kouzelný set hrníčku a podšálku, nejen, že je vyráběn ručně speciální japonskou technikou, ale hlavně je non-toxic :)

 

Při vaření je dále dobré  se vyhnout:

  • teflonovému nádobí - při poškrábání teflonu dochází k uvolňování PTFE (polytetrafluoroetylenu)
  • pokud používáte nerezové hrnce, dávejte pozor na styk s kyselými potravinami, jako je třeba rajčatová omáčka. Při styku s kyselou potravinou se totiž z nerezu uvolňují kovy
  • je prokázáno, že polutanty se z materiálů dostávají především při zahřátí, proto při vaření a pečení nepoužíváme alobal a nebo třeba ani klasický pečící papír. Ten totiž často bývá napuštěn různými látkami, aby nepropouštěl tuk. V non toxic prodejnách najdete pro pečící papír bez problému alternativu, kdy se při výrobě používají jako ochrana přírodní vosky.

 

Protože témat a tipů máme v zásobě ještě velmi mnoho, již brzy se můžete těšit na pokračování.

Pokud máte nějaké své vlastní tipy i vy, budeme moc rádi, když se o ně s námi podělíte. Napište nám do DM na Instagramu a nebo na mail info@filokalista.com

Za případné sdílení článků na sociálních sítích a šíření za nás důležitých informací předem moc děkujeme! :)