Jak vyzrát na dlouhé zimní večery

Datum: 15.2.2022

Zima je obdobím, během kterého se snadno stane, že se člověk nachytá bez energie nebo dobré nálady. To je často ale dáno pouze tím, že se v zimě snažíme fungovat stejně jako během jara a léta. Zima nás ale především vybízí k tomu, abychom se naučili trochu zpomalit, zastavit se a orientovat se více na svůj vnitřní svět než na to co se děje tam venku. Měli bychom věnovat pozornost tomu, kam svou energii směřujeme a jak s ní nakládáme.

Rozhodla jsem se pro vás sepsat pár tipů, jak se zimní únavou bojuju já. Nakonec možná zjistíte, že si ty dlouhé zimní večery můžete i užít. Protože některé věci zkrátka v létě nemají tu správnou atmosféru (koukám na vás teplá deko, horké kokosové chai latté a svíčky).

Jedním z hlavních pilířů, který se snažím dodržovat je sezónnost při stravování. Studená Acai bowl vám sice připomene ty kouzelné letní slunečné rána, tělo však více ocení teplé vývary, hřejivé hutnější polévky a jídla sestavená z potravin vhodných pro chladnější období (kořenová zelenina, vejce, kurkuma, zázvor). 

 

Pohlaďte svou duši

 

6K2A4845 - Jak vyzrát na dlouhé zimní večeryA protože už z předchozího článku víte, že Ajurvéda ctí obě části celku, nesmíme zapomínat ani na svou spirituální stránku, která dostává díky nedostatku sluníčka zabrat. Nemusíte se přitom snažit hned proniknout do hlubin meditační praxe, ale někdy pouze stačí vzít si čas sama pro sebe, zklidnit se a nechat své myšlenky a emoce plynout. Pro tyhle příležitosti je dobré si  trošku uzpůsobit prostředí: Je důležité se přitom cítit maximálně příjemně. Já osobně miluju, když si k tomu můžu zapálit voňavou svíčku z esenciálních olejů (jako jsou například svíčky od Holistic London). Přírodní zpracování svíčky je přitom velmi důležité, aby se vám do ovzduší domova neuvolňovaly žádné toxické látky. Nebo si zapálím vonnou tyčinku od MAHO.

Další můj malý tip, když se cítím bez energie je cvičení jógy. Možná si říkáte, že to poslední co byste při únavě chtěli dělat je praktikování jógy, ale věřte, že tady jé dobití baterek zaručeno