Jak si užít Vánoce bez výčitek?

Datum: 18.12.2023

Pro mnohé z vás mohou být Vánoce určitým stresem. Teď nemáme na mysli stres ze všeho toho zařízování a nakupování (i když ten k tomu asi částečně taky trochu patří), ale přes rok se snažíte vyznávat zdravý životní styl a prostě si to na Vánoce nechcete pokazit. 

Lákadla jdou ale na vás ze všech stran, počínaje vánočními trhy, cukrovím od maminky a nabízeným vaječňákem v kavárnách. 

Jak si tedy Vánoce užít bez omezování, ale přesto tak, abyste úplně nevybočili ze svého zdravějšího životního stylu? Máme pro vás pár tipů, které se nám osvědčily úplně nejvíc a u kterých zaručujeme, že vánoční období zvládnete bez výčitek a tak, že vašemu tělu nedáte zabrat.

1. Pár druhů cukroví si jednoduše odlehčete

Taky tak milujete perníčky jako my? Žádný problém, místo obyčejné hladké mouky zkuste udělat odlehčenou bezlepkovou variantu z pohankové mouky a nebo z mouky oříškové. 

Taky vždy vědomě z každého receptu ubíráme cukr (ty babičky to myslely sice dobře, ale i s poloviční dávkou cukru to pořád chutná skvěle) a místo těžších krémových kousků zkuste udělat pár raw druhů (raw cukroví je často z ořechů, nezapomeňte je proto pořádně namočit, aby se pak lépe strávily).

Jeden takový skvělý recept na bezlepkové perníčky najdete na konci článku :)

2. Už jste vyzkoušeli tuřínový salát? 

Bramborový salát je snad nedílná součást v každé domácnosti, my si bez něho štedrovečerní večeři představit rozhodně neumíme. Brambory jsou ale plné škrobů, takže nejen, že to nepěkně zamává s vašim krevním cukrem, ale v kombinaci s majónezou a tatarkou to dokáže vaše bříško pěkně zatížit. 

Už jste slyšeli o zelenině tuřín? Dá se krásně zaměnit za brambory a jeho výsledná chuť vás naprosto překvapí. Od chuti toho bramborového se liší totiž jen minimálně. Není třeba tuřín vyměnit za brambory úplně, zkuste na začátek vyměnit třeba jen polovinu. Ale rozhodně si tím salát pěkně odlehčíte. Pokud si k tomu ještě vytvoříte majónezu domácí a místo tatarky dáte pár lžic bílého jogurtu. Salát po kterém vám nebude těžko je na světě.

3. Vaječňák? 

No jasně, ale z kokosového mléka! I tahle varianta je chutově skvělá a navíc bezpečnější varianta pro lidi trpící na akné nebo na jakékoliv potíže při trávení mléka.

4. Vhodný olej na smažení kapra

Už od mala jsme v rodině připravovali kapra na sádle, kdo by to byl řekl, že to byla vlastně ta nejlepší varianta. Ideální na smažení je vepřové sádlo, hovězí lůj (nejlépe ve farmářské bio kvalitě) nebo přepuštěné máslo (Ghi). Vždy je ale dobré ryby připravovat pomalu a na menších teplotách a nejlépe v troubě. 

Vynechte přípravu v prozánětlivých olejích jako je slunečnicový nebo řepkový. Ty jsou při vysokých teplotách velmi nestabilní a obsahují hodně Omega 6. 

5. Selftalk

Tak významný a stále tolik podceňovaný. Stres způsobený z vlastních výčitek a sebeobviňování vám totiž může způsobit více škody, než miska cukroví, kterou jste právě snědli. Že jste toho snědli víc, než jste chtěli? OK, tak si to užijte :) 

6. Během dne si dopřejte kurkumový nápoj

Zlaté mléko od Palm of Feronia

KOUPIT

Kdo nás delší dobu sleduje, tak pro vás naše zlaté mléko Helios není žádná novinka. Během svátků ho ale doporučujeme všemi 10ti. Upravuje disbiózu ve střevech a podporuje trávení.

 

Cenná rada na závěr, která pro vánoční období platí dvojnásob. Lžíce nefiltrovaného jablečného octa, ideálně každé ráno a určitě doporučujeme i před štědrovečerní večeří. Nejen, že vám pomůže s trávením, ale PŘEDEVŠÍM jablečný ocet pomáhá předcházet prudkému nárustu hladiny cukru v krvi (tzn glucose spike). Je to trik, který vám velmi pomůže se s tou hromadou jídla vyrovnat mnohem lépe.

Ze srdce vám přejeme hlavně poklidné vánoční svátky! A protože dárečky ještě stíháme, připravili jsme si pro vás MALÉ PŘEKVAPENÍ a to slevu 15% na všechny dárkové balíčky :)

Sleva platí do zítřejší půlnoci - to jsme ještě schopni garantovat, že vám dáreček dorazí včas!

 

Tak štastné a veselé! :)

 

Recept na bezlepkové perníčky 

Budete potřebovat:

5 lžiček ghee nebo másla v pokojové teplotě

1 hrnek kokosového cukru

1 bílek

4 lžičky melasy

2 hrnky mandlové nebo lískooříškové mouky

6 lžiček kokosové mouky

1 lžička strouhaného zázvoru

skořice podle chutí (zhruba 2 lžičky)

1 lžička jedlá soda

muškátový oříšek, kardamon

Postup

Ve velké míse smíchejte ghí a kokosový cukr ručním mixérem nebo šlehačem.
Přidejte vaječný bílek a melasu a šlehejte, dokud barva nezačne světlat a nebude nadýchaná (asi 1 minutu při vysokých otáčkách).
Ve středně velké míse smíchejte ostatní ingredience a dobře promíchejte.
Přidejte do mokrých přísad a míchejte, dokud se nespojí.
Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte aspoň na hodinu uležet do lednice.
Předehřejte troubu a pečte zhruba 10 minut :)