Jak přirozeně podpořit vaše střevo

Datum: 7.9.2023

Proč je důležité podporovat zdraví vašich střev a mikrobiomu? Střevo totiž funguje jako takový váš druhý mozek - jsme si jistí, že jste se s tímhle slovním spojením už setkali a pokud ne, pojďme si v krátkosti přiblížit co to znamená.

Přes střevo se vám z potravy do těla dostávají živiny, střevo také brání vstupu různým patogenům. Je domovem našeho mikrobiomu - což je nepřeberné množství různých potřebných druhů bakterií, který je zcela nezbytný pro vaše zdraví. Nachází se tam až 80% imunitních buněk těla a střevní nerovnováha dokáže taky pěkně potrápit vaši náladu - kolem 80-90% serotoninu (hormonu štěstí) se totiž tvoří právě ve střevech. A tady by měly zpozornět především ženy - zdravý střevní mikrobiom mimo jiné také přispívá k regulaci hladiny estrogenu. Estrogen je hormon řídící ovulaci a spolu s progesteronem se podílí na řízení pravidelného menstruačního cyklu - ovlivňuje tedy i takové procesy v těle, u kterých jste si mysleli, že s tím zdánlivě vůbec nesouvisí. 

Sečteno podtrženo - Obnova a posílení střevní bariéry a zdravého mikrobiomu by tedy měla být prvním krokem ve snaze zlepšit váš celkový wellbeing a vaše celkové zdraví. 

Možností jak podpořit zdraví vašich střev je opravdu spousta, my se zaměříme na takové tipy co (ne)dělat, které se nám osobně nejvíc osvědčily.

  1. Pití kávy na lačno
  2. Pití kávy s mlékem
  3. Zaměřte se na vlákninu
  4. Vědomé jedení bez mobilu
  5. Namáčení ořechů, obilovin a luštěnin

1. Prebiotická pampeliška místo kávy na lačno

Pampelišková káva s adaptogeny

Palm of Feronia Pampelišková káva s adaptogeny

KOUPIT

Tolikrát jsme slyšeli větu “no jo, když ta ranní káva chutná tak nějak nejlépe” nebo “bez loku kávy po ránu prostě nedokážu fungovat”. Poznáváte se? Bohužel asi tušíte, pití kávy na lačno (nejen ráno, ale v podstatě po celý den, když máte prázdný žaludek), je jedna z nejhorších věcí, které můžete svému bříšku udělat. To platí hlavně pro lidi, kteří už problémy se střevy mají. Zkuste na nějakou dobu místo toho zařadit prebiotický bylinný nápoj z pampelišky, který je obohacen o adaptogeny Chagu a Reishi. Nápoj nejen, že je microbiome-gut-friendly, tedy váš mikrobiom na rozdíl od kávy posiluje a vyživuje, ale chuti kávy se nejvíc podobá. Díky absenci kofeinu si ho můžete dát i večer. Dejte tomu šanci a uvidíte jak se pak budete cítit. 

2. Pití kávy s mlékem

Za nás asi  “nejbolestivější věc”, protože ovesné Cortado prostě milujeme! To, že velká část populace trpí intolerancí na laktózu (nebo mléčnou bílkovinu) je známá věc. Možná mezi ně patříte i vy. My bohužel také. Vždy jsme to řešili, že jsme kravské mléko vyměnili za nějaké alternativní. Většinou to bylo ovesné, případně kokosové. Pak nám ale bylo jednou terapeutkou doporučeno, že z pohledu činské medicíny by se káva neměla pít v kombinaci s žádným mlékem (tedy ani rostlinným). Ačkoliv jsme nevěříli, vyzkoušeli jsme a ejhle. Tolikrát nám totiž bylo po odpoledním kafču s mlékem blbě ( a vždy jsme to dávali za vinu pouze kávě) Stačilo si ale dát obyčejné černé lungo a bříško bylo mnohem více spokojené a podráždění se nekonalo. Opět platí, individualita nade vše. Pokud vám ale po capuccu s rostlinným není moc fajn, zkuste to příště bez. Druhá stránka věci je také ta, že bohužel velká spousta těchto rostlinných náhražek mléka se řadí mezi zpracované potraviny, jsou do nich uměle přidány různé vitamíny, pak taky cukry a éčka.

3. Akáciová vláknina jako podpora mikrobiomu

Masala chai Palm of Feronia

Palm of Feronia Masala chai s akáciovou vlákninou

KOUPIT

 

Že máte zařadit vlákninu do stravy jste už pravděpodobně slyšeli, ale věděli jste, že není vláknina jako vláknina? Ta se totiž dělí na nerozpustnou a rozpustnou. Obě mají své nesporné výhody, ale obzvlášť ta rozpustná působí jako prebiotikum - tedy potrava pro náš mikrobiom. Mikrobiom je pak posilován a vyživován. Zpomaluje také rychlost vstřebávání sacharidů, potažmo navýšení hladiny glykémie.  Kde rozpustnou vlákninu najdete? V našem Masala Chai nápoji od Palm of Feronia. Hlavní složkou nápoje je totiž akáciová vláknina.Ta ve srovnání s jinou vlákninou eliminuje riziko nežádoucích účinků - nezpůsobuje nadýmání, nemá projímavé účinky ani nezpůsobuje křeče v trávicím traktu. Navíc podporuje osídlení střeva bifidobakteriemi a laktobacily. Kromě akáciové vlákniny najdete v nápoji také kardamon, skořici a zázvor - bylinky podporující trávení. Nápoj je dále doplněn ajurvédskou bylinou Šatavari (podporuje hormonální zdraví).

 

4. Vědomé jedení

 Banální, učinné a přesto pro spoustu lidi nadlidský úkol. Ruku na srdce, kolikrát se přistihnete, že během jídla bezmyšlenkovitě scrollujete mobilem? Nebo to do sebe hážete rychlostí světla, protože máte prostě plný diář? Když se vám pak bříško začne zvedat do závratných výšin, tvrdnout a hlasitě naříkat, ono to ani nemusí být tak tím co jste měli k obědu, ale tím, že jste si jídlo odškrtli jako nutnou povinnost. Žvýkáním a klidem se vám ale začnou dostatečně vylučovat trávicí enzymy, jídlo dobře zpracujete a trávení nezatížíte. Taky platí, že pokud jídlo jíte ve stresu, tělo si z něho nedokáže dostatečně vzít živiny co potřebuje. Jednoduše řečeno jídlo vámi pouze "proletí". Není to škoda? Ps. Když jídlo navíc nebudete prolévat velkými loky vody (nebo jakékoliv jiné tekutiny), i zato vám vaše trávení poděkuje.

5. Proč namáčet ořechy, obiloviny a luštěniny?

Tyto potraviny mohou být problematické, protože obsahují antinutrienty. Ty mají negativní vliv na správné vstřebávání živin z potravy a zdraví střev silně narušují. Namáčení nebo případná fermentace pomáhá některé antinutrienty eliminovat (jako jsou lektiny, oxaláty nebo fytáty). Minimalizujete tím provokaci vašeho střeva, budou pro vás lépe stravitelné a snížíte tím taky jejich nadýmavost (obzvlášť u luštěnin je to hodně znát).

Doba namáčení se u každé potraviny liší, nám se nejvíc osvědčilo namáčení přes noc. Když máme po ruce jablečný ocet, vždy ho do vody trochu přidáme.

Každý jedinec, stav jeho střev a mikrobiomu je jiný, ale pokud se potýkáte s jakýmkoliv dlouhodobějším zdravotním problémem (např. ekzém, akné, rosacea) nebo prostě jen pocitovým diskomfortem, zkuste naše tipy zařadit. Porozujte se a uvidíte, zda se vám nějaký osvědčí. Na závěr upozorňujeme, že tyto doporučení nelze brát jako lékařské doporučení.