Jak na zdravější Vánoce

Datum: 20.12.2022

Vánoce často bývají považovány za ty nejkrásnější svátky v roce. Lidé tráví čas se svými nejbližšími, zpravidla si berou úplné volno od pracovních povinností a mají radost, že mohou někoho potěšit dárečkem :) Na druhou stranu ale bývají také vánoce obdobím, které je obzvlášť pro naše tělo a wellbeing náročnější. Všechno to cukroví, haldy bramborového salátu se smaženým kaprem, sledování pohádek od rána do večera a k tomu nějaká ta sklenička vína našemu tělu úplně neprospívá a na konci roku se člověk kolikrát cítí ještě více unavený, bez energie a s balvanem v břiše.

Rozhodli jsme se proto sepsat pár tipů pro zdravé Vánoce, které sami praktikujeme a slibujeme, že do Nového roku budete vstupovat jen se skvělým pocitem :)

1. Také v odlehčené formě si můžete na vánočních dobrotách pochutnat

  • Milujete voňavé perníčky tak jako my? Zkuste si najít recept, kde místo bílé mouky použijete raději mouku pohankovou. Zaručujeme, že ani nepoznáte, že mlsáte bezlepkovou variantu

 

  • Nikdo se nechce vzdát svého oblíbeného cukroví od maminky a určitě ani nemusíte, ale je fajn si zbylé druhy namixovat se zdravějšími variantami. Vyzkoušejte třeba nepečené směsi z oříšků, kokosu a sušeného ovoce. Pro lepší stravitelnost těchto RAW druhů ale doporučujeme oříšky vždy namočit aspoň na několik hodin dopředu.
  • Také je u vás zvykem jíst bramborový salát ještě další dva dny po štědrovečerní večeři?Přiznáváme, že takto je to i u nás. Už třetím rokem ale děláme odlehčenou verzi, kdy místo brambor použijeme tuřín (seženete na Rohlík.cz). Nejen, že je to víc “cukrfree varianta”, ale chuťově je naprosto skvělý. Pokud si ho vytuníte ještě domácí majonézou, vaše zažívání vám určitě poděkuje.
  • pokud si rádi dopřáváte starou klasiku v podobě kapra, použijte na jeho přípravu vhodné tuky. Oleje jako slunečnicový nebo řepkový jsou velmi prozánětlivé a raději sáhněte po kvalitním GhÍ, nejlépe v BIO kvalitě a nebo po farmářském vepřovém sádle, které obsahuje hodně vitamínu D.

 

2. Podpořte vaše trávení

Před každým hlavním jídlem si dopřejte lžíci jablečného octu, nejlépe nefiltrovaného a nepasterizovaného (sežene třeba v DMku). Je dobré ho zředit s trochou vlažné vody. Chuťově vás to asi moc nepotěší, ale vaše zažívání si tak s následujícím jídlem lépe poradí.

3. Více čerstvého vzduchu - více pohody

Určitě je fajn čas mezi pohádkami prokládat klidně i jen krátkými procházkami. Čím vice tím lépe a když se to spojí ještě s pár protahovacími cviky na vyrovnání zad, ucítíte nejen úlevu, ale bude se vám také lépe dýchat, protože váš hrudník nebude stažený.

4. Vědomé vyhýbání se obrazovkám

Když jeden nebo dva dny v období svátků věnujete jakýmkoliv jiným aktivitám, než je sledování televize a reels na IG, bude vám z toho moc dobře :) Můžete sáhnout po nějaké knize, pustit si vaši oblíbenou hudbu, povídat si nebo prostě jen tak “být”.

Pevně věříme, že některý z našich tipů vyzkoušíte. Pokud máte ale nějaký váš oblíbený vánoční “hack” i vy, dejte nám vědět. Moc rádi vyzkoušíme :)

Přejeme vám prožití svátků především v klidu, v harmonii a aby vás těšily i ty nejmenší maličkosti, protože na těch opravdu záleží :)