Hormonální nerovnováha a stres? Nedejte jim šanci díky bylinným směsím

Datum: 18.10.2023

Důvody proč holistickou značku Palm of Feronia milujeme a proč jsme se ji rozhodli zařadit do svého výběru jsme vám popsali v jednom z předchozích článků. Teď bychom vám ale rádi přiblížili benefity jejich bylinných směsí, které krásně zapadly do našeho portfólia a staly se také oblíbenou součástí pravidelné rutiny zakladatelky Dominiky. 

Na úvod nesmíme zapomenout zmínit, že veškeré bylinné směsi vznikly ve spolupráci s Emmou Moringold - naturopatka, bylinkářka a ajurvédská lékařka, působící v oblasti léčitelství již více než 10 let. Specializuje se zejména na plodnost, hormonální rovnováhu a úpravu ženského menstruačního cyklu. 

Žádná ze směsí neobsahuje pesticidy, plnidla, škroby ani žádné syntetické látky a dózy, ve kterých jsou směsi uchovávány jsou BPA Free.(nic jiného jste od nás ale určitě nečekali :))

1. Raw ceremoniální kakao s adaptogeny

Pojmenování podle řecké bohyně lásky a plodnosti Afrodity není tak úplně náhoda, směs totiž obsahuje adaptogeny jako je houba Chaga, Maca a Ašvaganda,

Raw ceremoniální kakao s adaptogeny Palm of Feronia

Raw ceremoniální kakao

KOUPIT PRODUKT

které podporují tělo v předmenstruační fázi, zlepšují libido a sexuální touhu a pomáhají při vyčerpání a stresu. Základ směsi navíc tvoří Raw peruanské ceremoniální kakao.

Běžné kakao vs raw ceremoniální kakao

Zásadní rozdíl od běžně dostupného praženého kakao co vidíte v obchodech je v kvalitě a přínosu aktivních látek pro vaše tělo. Nepražené raw ceremoniální kakao (neboli kakao ceremoniální kvality) je díky šetrnému způsobu zpracování zachován plný potenciál kakaového bobu. Je tedy plné antioxidantů, vitamínů, kvalitních tuků a také minerálů.  Boby jsou navíc získávány transparentně přímo od farmářů. Věděli jste, že kakaové boby jsou skvělým zdrojem hořčíku? Raw kakao snadno poznáte také díky barvě, díky absenci pražení (nebo jen velmi šetrného) je světlejší a také chuťově výraznější. 

Pokud třeba plánujete miminko, je tahle směs ideální volba, pokud si navíc kakao opravdu vychutnáte a spojíte to s chvilkou relaxace a třeba i krátké vizualizace - protože víte jak se to říká, každá nastavající maminka by měla být především co nejvíc v klidu - tak je to pak double win :) 

2. Tak trochu jiná Masala Chai 

Masala chai Harmonia (Harmonia byla řecká bohyně harmonie a rovnováhy) byla inspirovaná Emminou láskou k Indii, pití byliny Šatavari v kokosovém mléce se špetkou kardamonu pro ni bylo základem při cestování. Masala Chai taky původně z Indie pochází. Nenechte se ale mýlit názvem, tahle směs totiž vašemu tělu

MASALA CHAI PRO HARMONIZACI CYKLU PALM OF FERONIA

Masala Chai Harmonia

KOUPIT PRODUKT

přinese něco víc, než jen vůni připomínající orient. Narozdíl od klasického Masala chai není směs tvořena z černého čaje. Neobsahuje tedy kofein a je vhodná pro všechny, kdo se kofeinu z jakéhokoliv důvodu vyhýbají a nebo je ideální třeba na večer, kdy je dobré se kofeinu všeobecně vyhýbat. 

Základ směsi tvoří kokosové mléko spolu s akáciovou vlákninou, ta upravuje dysbiózu ve střevech, usnadňuje vyprazdňování,nezpůsobuje nadýmání a křeče (narozdíl od jiných typů vlákniny) a podporuje osídlení střeva bifidobakteriemi a laktobacily - sounds good, co říkáte? 

Směs obsahuje BYLINU ŠATAVARI, která je v Ajurvédě již tradičně předepisována na problémy s předmenstruačním syndromem, nepravidelnou menstruací nebo jako podpora plodnosti.

Jako nespornou výhodu vnímáme také to, že směs neobsahuje cukr. Tak schválně, zkusili jste se někdy mrknout na složení Masala chai co máte doma? Nebo se zkuste případně zeptat v kavárně, než si svůj oblíbený nápoj objednáte - bohužel totiž bývá velmi často na prvním místě klasický cukr a v horším případě jsou tam ještě přidány další naprosto zbytečné látky :( 

Směs je výborná do deštivých a sychravých dní, protože vás skvěle zahřeje, podpoří vaše trávení a jako bonus taky hormonální nerovnováhu. 

3. Zlaté mléko pro obnovu střev Helios

Zázračné zlaté mléko (příhodně pojmenované po řeckém bohu slunce), které dostalo slušný upgrade v podobě přidání akáciové vlákniny (výhody jsme vysvětlovali výše) a ajurvedské směsi bylinek TRIPHALA, - směsi 3 léčivých rostlin.

Nápoj pro obnovu střev Helios od Palm of Feronia

Nápoj podporující obnovu střev Helios

KOUPIT PRODUKT

Pití zlatého mléka má takovou škálu pozitivních účinků na váš celkový wellbeing, že ani nevíme odkud začít. Zajimavá bude ale především pro ty, koho trápí celkové střevní nepohodlí a z toho možné vznikající problémy s pletí. Udržovat střevní mikrobiom v rovnováze by mělo být alfou a omegou každého z nás, protože né nadarmo se říká, že nemoc začíná ve střevě. Pečlivě vybraná směs díky použitým ingrediencím pomáhá střevní dysbiózu upravovat, také ale napomáhá vstřebávání živin. 

Byliny navíc zvyšují odolnost vůči stresu snižováním hladiny kortizolu a regulací HPA (zjednodušeně osa, která řídí naše reakce na stres)

Není žádnou novinkou, že také při stresu naše trávení trpí (sciencebased fakt). Opravdu vše je propojeno,  je tedy fajn snažit se dát do pořádku střevo například díky stravě, ale je potřeba také eliminovat (nebo alespoň minimalizovat) faktory, které střevní rovnováhu mohou narušit (jako třeba náš zmiňovaný stres).

Filokalista tip: přidejte si do mléka trochu ghí nebo farmářského másla, tuky zajistí lepší vstřebávání kurkumy do těla. Kvalitní farmářské máslo navíc obsahuje Byturát. Butyrát je látka, která dokáže obnovovat celistvost střevní sliznice.



4. Pampelišková káva s adaptogeny Roots

Pokusů o minimalizování kávy jsme sami zažili už nespočet. Pokud vám káva z nějakého důvodu nedělá dobře - cítíte se po ni ve stresu, rozhazuje vám žaludek nebo si možná jen chcete dokázat, že káva nad vámi až takovou kontrolu nemá (touha po kofeinu se řadí mezi nejčastější závislosti ever) - tak tento nápoj je ta nejlepší alternativa, kterou na trhu můžete sehnat. Chuťově se totiž kávě podobá nejvíce. Navíc je to další ze série microbiome-gut-friendly (upravuje disbiózu ve střevě) a je plný prebiotických kořenů rostlin a hub (obsahuje houbu Chaga a Reishi). 

Hlavní složku tvoří kořen pampelišky, který kromě jiného silně podporuje játra při detoxikaci. 

Pampeliškovou kávu velmi doporučujeme lidem trpící na aknozní pleť. Kořen pampelišky silně podporuje trávení a játra - hlavní orgán, který pomáhá tělu zbavit se toxinů a nadbytku hormonů. Mezi hormony, kterých se játra zbavují patří taky androgeny, ty se řadí mezi nejsilnější “acne triggers”.

Pampelišková káva s adaptogeny Palm of feronia

Pampelišková káva

KOUPIT PRODUKT

Jsou nápoje vhodné v těhotenství?

Často se nás ptáte, zda jsou směsi vhodné pro těhotné, maminky nebo kojící. Na tuto otázku jsme se zeptali té nejpovolanější - Emmy, která směsi vytvořila. 

Na internetu se ve většině případů dočtete, že adaptogeny nejsou pro těhotné a kojící vhodné. Nicméně toto tvrzení je dáno především tím, že nejsou k dispozici téměř žádná data a je velmi málo odborných studií. Emma s jistotou nedoporučuje nápoj Helios s obsahem kurkumy a také by byla velmi opatrná u Harmonie - nápoj pro hormonální rovnováhu. Na druhou stranu nevidí problém u ceremoniálního kakao Aphrodite a Pampeliškové kávy. Káva obsahuje houbu Reishi, u které se traduje, že naopak poskytuje matkám během těhotenství oporu.

Sama tyto dva nápoje během těhotenství a kojení užívala. Směsi navíc vytvořila tak, aby obsahovaly pouze nízké dávky adaptogenů, měly by být tedy bezpečné. Nicméně na základě nedostatku testů se to nedá bohužel s určitostí zaručit. Vždy než se pro jakýkoliv nápoj rozhodnete, je dobré dát na svůj vlastní pocit a instinkt nebo se o tom poradit se svým lékařem.