Co zhoršuje vaše akné - 2. část

Datum: 16.4.2024

V předchozím článku jsme si řekli základní chyby, díky kterým se vám může tvořit akné a děláte je, aniž byste si je možná uvědomovali. Mezi ně se třeba řadí používání komedogenních látek, které se mohou objevovat nejen ve vaší skincare ale také ve vašem makeupu. Doporučujeme vám stáhnout si náš krátký a přehledný ebook “vyzrajte na akné”, kde se dozvíte užitečné informace, proč je zrovna toto pro aknózní pleť tak důležité a také tam najdete kompletní seznam všech látek, které by se na ACNE PRONE PLETI NEMĚLY OBJEVOVAT

V tomto článku se spolu podíváme na další možné “triggery”, které vedou k tolik nežádoucím pupínkům na vaší pleti. 

1. Nemoc začíná ve střevech

hovězí vývar

Hovězí vývar v bio kvalitě

Tak jednoduché to vlastně je. Je až neuvěřitelné jak je v těle vše propojené, ale pokud vám správně nefungují vaše střeva a trávení, pravděpodobně nepřijímáte z potravy důležité mikro a makro živiny, které jsou důležité pro tvorbu hormonů, možná máte propustnost střeva (leaky gut), který vede k vyšší zánětlivosti v těle, a ve střevě se také tvoří až 90% vašeho serotoninu, který je důležitý, abyste lépe zvládali stres.

Zvýšena hladina stresu, hormonální nerovnováha a zvýšená zánětlivost = velmi časté triggery, které mají za následek u náchylnějších jedinců akné a zánětlivé procesy v pleti. 

Mezi jednoduché tipy jak podpořit vaše trávení se řadí:

  • pravidelné pití hovězího vývaru (nejlépe v grass fed kvalitě),
  • pravidelné pití nefiltrovaného jablečného octa,
  • máta (mátový čaj nebo mátové kapky)
  • zázvor,
  • dávat si pozor na prozánětlivé oleje (řepkový, slunečnicový) a ultra průmyslově zpracované potraviny
  • zařazení MINDBODYSKIN akné vitamínu, který působí na více úrovní těla (cílí na více spouštěčů akné zároveň) a mimo jiné obsahuje také trávicí enzymy, které podporují vaše trávení.
    Mindbodyskin akne vitamin

    Clearstem MINDBODYSKIN AKNE vitamin

    KOUPIT

2. Stres

Z nějakého důvodu stále velmi podceňovaný faktor, který může mít na akné nemalý vliv. Obzvlášť pokud se jedná o stres dlouhodobějšího charakteru (chronický stres). Dlouhodobé uvolňování stresových hormonů může vést k zánětu. Tyto hormony totiž mohou stimulovat produkci prozánětlivých látek, jako jsou cytokiny, které k zánětu přispívají. 

V oblasti stresu neexistuje zázračný všeobecný lék pro všechny, každý si musí najít to co nejvíc pomáhá zklidňovat právě jeho. Nemusíte se každý den snažit hodinu meditovat (a v konečném důsledku být akorát otrávení z toho, že se vám nedaří “odpojit”).

Stačí procházka bez jakýchkoliv stimulů (hudba, telefon), klidnější cvičení (protažení, jóga, pilates), pravidelné “zastavení se”, hluboké prodýchání, ležet a doslova jen koukat z okna - zkrátka dát tělu najevo, že není v nebezpečí a nemusí být v “bojovém módu”.

S tím také úzce souvisí stres, který si sami vytváříme skrze vlastní sebekritiku. Víme, že pohled do zrcadla může být velmi náročný, ale zároveň může rozjet řetězec chemických reakcí v těle, protože se neustále “bičujeme” za vlastní vzhled, jsme proti tomu v silném odporu a nemáme se rády. Ačkoliv je tato část pořád velmi přehlížená, má na vnitřní stres velký dopad. Tady bohužel všeobecné rady nefungují, každý si procesem přijetí musí projít sám. Jde spíš jen o uvědomění, že i tento aspekt se počítá a má na akné vliv.

Doporučujeme také zařazení již výše zmíněného MINDBODYSKIN akné vitamínu. A proč? Při jeho vývoji se totiž myslelo také na to, jaký má stres na akné vliv a proto do něj byla přidaná látka 5-HTTP (tzn. serotonin builder), který vám pomáhá lépe zvládat stres. Před jeho použitím si ale prosím pečlivě přečtěte veškeré informace.

3. Přebytek vitamínu D

Vitamín D může stejně tak jako přebytek vitamínu B12 spouštět akné.Jeho přebytek totiž může způsobovat spike testosteronu (vysoké hladiny testosteronu).(Zdroj níže). Což opět u jedinců náchylnějších na akné může způsobovat problém.

Je pravda, že velká část lidí může mít deficit, ale problém je v tom, že když se vitamín D začne suplementovat, častokrát je přijímán ve vyšších dávkách než je nutné a je přijimán po neomezenou dobu. Vitamín D se ale ve vašem těle ukládá tzn “do zásoby”. Různé doplňky stravy obsahují až 300% - 400% denní dávky, což je 3x až 4x krát víc, než byste měli získat za jeden den. Nemluvíme o tom, že ho ještě získáváte přirozeně z potravin a ze slunce. Dále hraje roli také to, že můžete doplňků stravy používat více na jednou (různé multivitamíny), a v každém se může D objevovat. Dávejte si pozor také na různé vitamínové vody a nápoje, do kterých jsou vitamíny uměle přidávány. Váš denní příjem se pak zbytečně násobí.

Doporučujeme si tedy nejdříve z krve otestovat jaká váše hladina vitamínu D reálně je, zkontrolovat si v jakých doplňcích se vitamín D skutečně vyskytuje a v jak vysokých dávkách ho přijímáte.

Po určitém čase je dobré užívání doplňků stravy vynechat a nechat si hladinu znovu otestovat. 

 

Už jste slyšeli náš nový podcast "jak jsem si vyléčila své akné"? Pokud ne, určitě vřele doporučujeme! 

 

Zdroj: Effect of vitamin D supplementation on testosterone levels in men (odkaz zde)