Ájurvéda – věda o životě

Datum: 8.12.2021

Navzdory moderní medicíně i nadále tento vědecko-holistický systém stále a znovu dokazuje, že ještě zdaleka nepatří minulosti. Jednoduchost, naslouchání potřebám svého těla a holistický přístup stále mají šanci proti složitým formulám konvenčních výrobků. Stačí vnímat, poslechnout intuici a vlastním tempem odhalit tajemství zdravého života.

Svět Ájurvédy

Filosofie a komplexnost tohoto učení vychází z předpokladu, že vše přírodní okolo nás má léčivé vlastnosti a pokud zdroje využíváme správně, máme sílu skrze zdravou stravu udržovat své zdraví.

Klíčem Ájurvédy je 5 elementů:

voda, země, oheň, vzduch a nehmotný ether.

elements white - Ajurvéda - věda o životě

Ty vytváří kombinace prvků nazývaných dóši (doe-sha). Jejich dekódování a žití v souladu s jejich konstitucí je klíčem ke zdravému žití. Která z nich jste, můžete zjistit návštěvou certifikovaného odborníka, či některým z ověřených testů online. Jedině porozumění sobě samému pomůže osvobodit organismus od nemocí a neduhů a ukázat stezku k úzdravě, cíli Ájurvédy.

Každá bytost i předmět ve vesmíru má unikátní poměr dóš. Každá dóša je zodpovědná za něco jiného a jen malá část z nás je čistě jedním typem, ve valné většině dochází ke kombinací dvou nebo i všech tří
dosha white - Ajurvéda - věda o životě

  •  Váta uvádí věci do pohybu.
  •  Pitta zajišťuje metabolismus
  •  Kapha se stará o růst a obnovu

Dóši jsou dynamické síly a my potřebujeme všechny tyto tři energie ke svému bytí, psychickému i fyzickému zdraví. Váta jako nové myšlenkypitta pro jejich formulaci a kapha pro odvahu je realizovat. Kombinace dóš v rovnováze se nazývá prakriti a jejím protikladem je vikriti

Nerovnováhu (vikriti) mohou vyvolat

  •    stres
  •    nezdravá strava
  •    nepřirozená a dlouhodobá fyzická zátěž
  •    negativní emoce
  •    špatný spánkový režim

Nedílnou částí rovnováhy dóš jsou očistapromašťování vhodnými oleji, odpočinek a bylinné čaje. Sebeláska a digitální detox jsou pro tělo nutnou oázou klidu od ruchu každodenních povinností. Oddejte se hýčkání, abyste načerpali energii, kterou pak můžete sdílet dále.

Kapha (Země & Voda)kapha triangle transparent - Ajurvéda - věda o životě

Chladná, těžká, stabilní. Kapha v těle zodpovídá za stavbu tělaimuniturůst a obnovu tkání. Nejvíce zvýšená je v dětském věku, kdy dochází k rozvoji a růstu celého organismu. Kapha sídlí v žaludku a horní části trupu.

Jako Kapha jste milující, soucitní, lehce přístupní, klidní a nesoudní. Oceňujete jednoduché radosti a máte rádi neuspěchaný život. Po fyzické stránce máte silný trávicí systém, zdravý spánek, mírně mastnou, ale zářivou pleť a husté, bujné vlasy. Mluvíte pomalu, rozvážně a jasně. Jste nejvyrovnanější ze všech tří dóš, přátelé a kolegové na vás spoléhají jako na hlas rozumu a někoho, kdo dokáže do každé situace vnést nadhled a klid.

Jak se pozná Kapha v nerovnováze? 

Přebytek energie kapha se může projevit zpomalením metabolismu, což způsobuje přibývání na váze, zadržování tekutin, bolesti kloubů a problémy s dutinami a dýchacími cestami. Nerovnováha, která se brání změnám, způsobí, že se budete držet minulých zranění, brát si slova k srdci a uvíznete ve vzorcích, vztazích a kariéře, které vám již neslouží. Únava, nízká energie a nedostatek motivace jsou dalšími příznaky nerovnováhy a kapha si na tyto problémy musí dávat pozor zejména v chladných zimních měsících. Vaše kůže má sklony být bledá a chladná.

Jak se dostat z nerovnováhy? 

Vzhledem k tomu, že máte tendenci se zaseknout, je důležité, abyste do svého života vnesli více rozmanitosti. Zkuste se učit novým věcem a vnímejte to také jako způsob, jak se seznámit s novými lidmi a rozšířit si obzory. Týdenní půsty vám pomohou detoxikovat zpomalený systém, stejně jako povzbuzující, detoxikační masky, bylinné čaje a masážní oleje. Volte lehká, teplá a kořeněná jídla, která pomohou povzbudit systém, a sladkosti a mléčné výrobky jezte, až když se budete cítit opět v rovnováze. Jakmile se kapha vrátí do rovnováhy, prokáže nepřekonatelnou sílu a odolnost.

Pro vyvážení této energie je vhodný tělový olej Spirited Kapha. Olej harmonizuje a pomáhá zmírnit příznaky letargie, která je jednou z charakteristik stavu převažující Kaphy. Oživí smysly ve chvílích, kdy je mysl zahalená negativní emocemi. Vhodný je též v době podzimních nachlazení. Vmasírováním do obličeje ulevíte ucpaným dutinám a díky základu v eukalyptu a levanduli bude dýchacími cestami zase proudit životodárný kyslík.

Pitta (Oheň & Voda)pitta triangle transparent - Ajurvéda - věda o životě

Horká, aktivní, produktivní. Taková je Pitta, která má v těle na starost metabolismus a pře- měnu. Energie, vášeň, vznětlivost – nejlépe známé z chování teenagera, kdy se Pitta v těle přirozeně zvyšuje. Sídlí v tenkém střevě, játrech a krvi.

Pitty jsou soustředěné, inteligentní a dominantní. Nebojíte se říci svůj názor a dokážete se postavit jakékoli výzvě. Jste dynamičtí, vášniví a ambiciózní, jste rození vůdci. Jste atletičtí, střední postavy a váhy, máte zářivou pleť. Vaše charakterová síla a víra v sebe sama jsou nepřekonatelné, ale dávejte si pozor, abyste je udrželi na uzdě, jinak může být cena, kterou zaplatíte za svou dokonalost, vysoká.

Jak poznat, že není Pitta v rovnováze?

Pokud jste v nerovnováze můžete pociťovat silnou žárlivost, netrpělivost, hněv a silně dominantní chování. Fyzicky nerovnováha vytváří nechuť k teplu, což způsobuje podrážděnost a nadměrné pocení. Mezi další příznaky patří vyrážky, pálení žáhy, vysoký krevní tlak, překyselení žaludku, nespavost a suchá, pálící a svědící pokožka a oči. Když se ženete se za uznáním, podáváte extrémní výkony, hodně sportujete nebo máte náročné období plné vzteku a podobných emocí. Organismus se překyselí a metabolismus se zpomaluje. Kůže je teplá a leskne se.

Jak dostat Pittu do rovnováhy?

Tělu pod vládou ohnivé Pitty pomůžete nejlépe masáží tělovým oleje Serenity Pitta. Taky velmi pomáhá vyhýbat se silně kořeněným jídlům a je dobré popíjet vodu s mátou, která ochlazuje. Olej citlivě pomáhá zklidnit „plamennou“ náladu a tělo. Začněte s aplikací u chodidel
a postupujte výše. Chladivá kombinace olejů z bergamotu, levandule, limetky a máty peprné pomohou společně se santalovým dřevem odstranit z těla toxiny, vyrovnat rozhozené trávení a utiší nervové vypětí vedoucí k ohnivosti.

 

Vata (Vzduch & Ether)vata triangle transparent - Ajurvéda - věda o životě

Rychlá, vzdušná, lehká. Vata je změna a pohyb – informací, nervových vzruchů a emocí. V těle mezi její funkce patří dýchání, myšlení a vědomé pohyby těla. Sídlí hlavně v tlustém střevě. Jste přizpůsobiví, kreativní, nápadití a impulzivní lidé. Rádi se učíte novým věcem, ale udržet znalosti vám může dělat problém. Neustále potřebujete nějaké změny. Přebíháte z myšlenky na myšlenku a z tématu na téma. Někdy možná máte problém také dokončit větu, protože vaše mysl přelétla na něco jiného. I když potřebujete rutinu, je to něco s čím bojujete. Pokud je ale vaše energie v rovnováze, jste přirozený multitasker a máte skvělou schopnost dělat věci s vizí a nadhledem. 

Známky nerovnováhy u Vaty: 

Přebytek silné energie váta vede k nesoustředěnosti, zapomnětlivosti a poklesům energie, které dále způsobují výkyvy nálad, úzkost, nespavost a nízké sebevědomí.

Když je naopak tok energie váta omezen, fyzicky se projeví špatný krevní oběh, zácpa, bolesti hlavy, bolesti v krku, křeče, abnormální krevní tlak a artritida. 

Jak dostat energii Vata zpátky do rovnováhy? 

Když zjistíte, že se necítíte v rovnováze, nejprve se snažte ve svém životě vytvořit konzistentní každodenní rituály. V každém případě si do svých rituálů naplánujte různorodost, ať už si vyberete den v týdnu, kdy vyzkoušíte různé aktivity nebo jídla, ale také je dodržujte v určitou dobu, a ne kdykoli vás přepadne nálada. 

Ideální jsou pro vás procházky, jóga, pilátes a především meditace. Je potřeba zklidnit vaši mysl. Především buďte laskaví sami k sobě, protože vy ze všech dóš máte tendenci od sebe očekávat příliš mnoho.

K rovnováze vám tedy velmi pomůže sebeláska, olejové masáže a zklidňující koupele. Když tápete, pravidelnost, hýčkání a sebeláska jsou vždy to pravé. Zklidňující tělový olej Surrender Vata uzemní „rozlétanou“ Vatu. A to pomocí kombinace heřmánkukadidlaylang ylang a arálie rozpuštěné v základu ze sladkých mandlí a sezamu . 

Zábal z hřejivého oleje pomáhá prokrvit kůži, posílit klouby a zmírňuje úzkostné stavy. Vmasírujte krouživými pohyby zahřátý olej nejprve do lýtek a pokračujte po těle až nahoru a nechte bylinkami odvanout stres a užijte si nastupující fyzickou i emocionální úlevu.

Co z toho plyne?

Západní medicína často léčí duši a tělo odděleně. I my často rozdělujeme nemoci na tělesné a duševní a odděleně hledáme i léčbu. Dvě poloviny celku nelze oddělit a s tím souvisí i důležitost prevence. V momentě, kdy přijmeme, že není každá část těla sama za sebe, ale součástí dokonalého mechanismu, pochopíte ájurvédský přístup. Vše, co děláme, by mělo vést k rovnováze.