Jaký makeup je vhodný pro aknózní pleť?

Datum: 3.4.2024

Čím dál tím vic se nám množí dotazy na to, jaký makeup je vhodný pro acne prone pleť a jaký je vlastně acne safe. Je až neuvěřitelné, že při dnešní enormní nabídce je to vlastně zcela zásadní problém a mám pocit, že je to tak trochu díra na trhu. 

Jedna věc je rozlišení makeupu s obsahem syntetických látek (denní nápor chemických látek prostě nikdy nemůže být z dlouhodobého pohledu v pořádku) a přírodních makeupů - bohužel ale v problematice aknózní pleti toto rozlišení nehraje až tak důležitou roli. A proč? Velká řada právě přírodních makeupů obsahuje silně komedogenní oleje, které acne prone pleť opravdu snese jen málokdy. A to je bohužel i mnou ověřený fakt. 

A samozřejmě i obráceně, velká řada známých značek, které běžně seženete v parfumeriích obsahují látky jako je ETHYLHEXYL PALMITATE- jedno z nejvic použivaných plnidel, který je silně komedogenní. Celý seznam látek, které obsahují běžné makeupy, ale i ty přírodní a které by se určitě neměly vyskytovat na vaší pleti (pokud máte aknózní, citlivou pleť) naleznete v našem e-booku. Doporučuji vám si ho stáhnout.

Další důležitá věc je ta, že opravdu každá žena má od makeupu jiné očekávání (krytí, finiš) a každá žena má svou individuální pleť. A tak poradit jeden makeup, který je v nejlepším případě non toxic, acne safe, poskytne dokonalé krytí a ještě by sedl každé z vás - to je v podstatě nemožné a bohužel žádný takový neznám. 

Z mého pohledu je třeba udělat jistý kompromis. 

Pro lepší představu vám uvedu svůj příklad. 

Po vyzkoušení mnoha přírodních makeupů, které mi na obličeji udělaly akorát paseku jsem sáhla po syntetickém makeupu od YSL - All hours. Makeup je lehký, má střední krytí ale hlavně neosahuje žádné zásadní pore cloggers, mou pleť mi tedy nerozhazuje. Protože ale vím, že to rozhodně není ideální volba, tak makeup nenosím denně, dávám si jen tenkou vrstvu, zásadně používám non toxic skincare bez silikonů (v mém případě Clearstem) a pleť opravdu důkladně čistím a exfoliuju. 

A co silikony?

Tohle je docela problém, protože spousta silikonů se v seznamu pore cloggers nevyskytuje, ale jsem si jistá, že pro pleť ideální nejsou. Jisté silikony obsahuje právě i můj zmiňovaný All hours makeup. Jde ale o to, že není silikon jako silikon, každý výrobce ho používá v jiném množství/hustotě a tak bych vždy volila makeup, který jich neobsahuje celou řadu. Když už tam nějaký je, tak bych vždy volila aspoň non toxic/silicon free péči o pleť , aby se mi na pleti netvořila “dvojí” silikonová vrsta, úplně bych zapomněla na použivání silikonových primerů a hlavně především bych si dala záležet na důkladném čistění (opravdu dlouho čistící produkt zapracovávat) a pravidelné exfoliaci, aby se ty nánosy správně vyloučily.

Také bych se asi vzdala představy úplného full krytí. Pamatujte, že čím vyšší krytí makeup má, tím víc “shit” látek pravděpodobně obsahuje. Nebo ho vytáhněte jen výjimečně na páteční rande. 

Co na to zakladatelka Clearstem?

Kontaktovala jsem i samotnou zakladatelku Clearstem Danielle. Z makeup brandů dostupných v Evropě mi doporučila Rare beauty. Po prozkoumání jejích makeupu se tam opravdu žádný pore clogger neukazoval.Ale nějaké silikony určitě obsahuje. Je třeba tedy vyzkoušet, jak sedne právě vám. 


Z dalších běžných značek by měl být ještě OK Teint idole ultra wear od Lancome nebo Les Beiges od Channel.

U přírodních makeupů jsem zatím bohužel nenarazila na takový, který by byl 100% pore clogger free. Pokud tedy trváte pouze na přírodním, sáhla bych po takovém, který těch pore cloggers obsahuje nejmíň a určitě bych volila takový, který neobsahuje kokosový olej (nebo jeho deriváty). Šanci ještě můžete dát minerálním. Fajn by měl být minerální od Annabelle Minerals a nebo pak ještě od Everyday Minerals (ale pozor, ten obsahuje titanium dioxide).

Mrzí mě, že pro vás nemám žádné “eso v rukávu”, ale věřte, že tomuto tématu se už dlouho sama věnuju a dělám si celkovou rešerši, abych pro vás našla non toxic a 100% acne safe makeup, bohužel se mi to zatím nepodařilo. Je to ale můj cíl a až objevím produkt, za kterým si budu aspoň na 99% stát, s radostí vám ho představím.

Vaše Dominika