5 věcí, které zhoršují vaše akné, neděláte je?

Datum: 31.1.2024

Tvoří se vám stále dokola nové pupínky a vy tápete, v čem je zakopaný pes? Akné a zvlášť akné dlouhodobého charakteru je bohužel velmi komplexní záležitost. Vždy je potřeba na tělo nahlížet holisticky a velmi často se taky nejedná o pouhou jednu příčinu, která vám akné provokuje, ale těch “trigger pointů”, které ho způsobují, je často mnohem víc. Pokud ale k sobě přistupujete s láskou, dbáte na zdravý životní styl, máte dostatek spánku, ale vaše pleť pořád protestuje, možná děláte jednu z věcí, která může mít na vaše akné vliv, aniž byste si to uvědomovali. Pojďme si říct, které to jsou.

1. Přírodní a organické neznamená acne safe

Bohužel jeden z největších mýtů. Přírodní totiž neznamená, že budete mít pleť čistou jako miminko. Tohle platí pro lidi, kteří trpí na tzn. “acne prone” skin. Samozřejmě je důležité (minimálně z našeho pohledu) snažit se eliminovat co nejvíc toxických a chemických látek, které se běžně v konvenčních produktech nachází. Ale v dobré víře, že děláte pro svou pleť to nejlepší můžete sáhnout po přírodních produktech, které nadělají více škodu než užitku. Přírodní kosmetika může obsahovat komedogenní látky (především oleje) , které vaši pleť ucpávají. 

Mezi ně se řadí například avokádový olej, kokosový olej (a jeho deriváty), dále pak bambucké máslo nebo třeba mořské řasy či olej z pšeničných klíčků. Jojobový olej a nebo taky mandlový olej se řadí mezi středně komedogenní oleje. U těch je důležité vyzkoušet, zda vám vadí (ucpávají vás) či nikoliv. Pokud se vám ale akné neustále opakované vrací, je lepší zkusit vyřadit i ty.

Pokud máte problematickou pleť, Ideální je volit přírodní produkty, které jsou navržené speciálně pro potřeby aknózní pleti, tedy neobsahují látky, které by pleť jakkoliv ucpávaly. S čistým svědomím můžeme doporučit produkty od CLEARSTEM. Jsou 100% acne safe a zero pore clogging. Vaše pleť bude dýchat, zároveň jsou ale jejich produkty anti-age.

2. Nepodceňujte vaši hair care

Složky, které ucpávají vaše póry se neobjevují jen ve vašich pleťových produktech, ale to stejné platí také pro vaši hair care. Jde především o kondicionér a další oleje, které můžete používat při svém stylingu. Asi si říkáte, že to nemá s vaším obličejem nic společného, viďte? Jenže když spíte, produkty se z vašich vlasů dostanou na polštář a přenesou se na obličej. Poznáte to obvykle tak, pokud máte tendence mít jednu stranu obličeje horší. Zpravidla to bude ta, na které spíte. Kondicionéry na vlasy velmi často obsahují právě výše zmiňovaný kokosový olej. Má to několik řešení, jak tohle riziko eliminovat:

  • omrknout co vlastně váš kondicionér (a další péče) obsahuje
  • vzpomínáte jak se jednu dobu šířilo internetem, že noční vlasové zábaly kokosovým olejem jsou pro vaše vlasy to nej? - Pro vlasy možná ano, ale představte si co to znamená pro vaši pleť… Rozhodně doporučujeme vynechat :)
  • používat povlak na polštář ze 100% hedvábí, díky tomu, že je antibakteriální je pro aknózní typy pleti ta nejideálnější varianta, nedáme dopustit na polštář od Moonchild, jeho výjimečnost a odlišnost od jiných produktů na trhu je v tom, že je vyroben ze 100% organického hedvábí, takže je to opravdu ta nejlepší dostupná kvalita a při jeho barvení nejsou použity žádné chemické barvy, jako je u většiny produktů na trhu. 
    povlak na polštář z morušhového hedvábí Moonchild

    Moonchild povlaky na polštář z organického hedvábí

     KOUPIT

TIPpokud se nechcete svých přípravků na vlasy vzdát, zvažte možnost spát v hedvábnem turbanu na vlasy. Nejen, že se pak produkty nepřenesou na váš polštář, ale lépe si ochráníte vlasy před jejich třením. 

3. Suplementace vitamínu B12

B12 je samozřejmě pro fungování těla důležitý vitamín. Ideální forma je přijmout ho dostatečně z potravy. Pokud se vám to ale nedaří, nabízí se forma suplementace. Žádný problém v suplementaci není, problém je v jeho dávkách, které přijímáte. Velká spousta suplementů obsahuje několika násobně vyšší dávku B12, než je doporučeno (i několika tisíc násobně).

Pozor taky na užívání vícero doplňků stravy zároveň. Ráno si zobnete multivitamín, k obědu nějaký B-komplex a do třetice třeba produkt na podporu vašich vlasů. Všechny ale pravděpodobně obsahují B12. Často také bývá přidáván do různých energy nápojů a suplementů na podporu energie nebo vitamínových vod, které můžete koupit třeba na benzínce. Vyšší dávky vedou k podpoře a vzniku hormonálního akné. Než tedy B12 (nebo jakýkoliv jiný vitamín) začnete užívat, je dobré si z krve otestovat, zda to vůbec potřebujete a v jaké míře ho do sebe dostáváte. 

4. Příliš velké množství kofeinu a dehydratace

Pokud máte v oblibě kávu (stejně jako my), je dobré myslet na zvýšený příjem tekutin. Příliš mnoho kofeinu ve spojení s dehydratací těla nedělá vaši pleti dobře. Poznáte to většinou tak,že se vám tvoří akné kolem obočí a na spáncích. Všeobecně je dobré myslet na dostatečný pitný režim, protože pak může dobře fungovat lymfatický systém a správně odvádět špatné látky z těla ven.

5. Přílišná exfoliace 

Exfoliace je pro správné fungování pleti důležitá. Díky tomu se z pleti dostávají odumřelé kožní buňky, dávají tak prostor pro tvorbu nových a zároveň se

Clearstem kyselina mandlová

Jemné alé učinné exfoliační sérum od CLEARSTEM

KOUPIT

vám produkty lépe dostanou do pleti. Tohle platí dvojnásob pro typy s "acne prone" pletí. Lidem s tímto typem pleti se totiž přirozeně díky působení různých faktorů pleť ucpává mnohem víc a rychleji. Může za to větší tvorba kožního mazu a tzn. hyperkeratinizace (nepravidelné odlučování odumřelých a zrohovatělých kožních buněk).

Problém ale nastává, když je exfoliace příliš. Exfoliace může být chemická (různé kyselinky) nebo mechanická (scruby, peelingy). Za exfoliaci se ale považuje taky čištění pleti pomocí kartáčků (Foreo, Clarisonic). Pokud si tedy večerní makeup odlíčíte pomocí kartáčku, v druhém kole použijete scrub a ve vaši následné skincare se objeví například AHA kyseliny, vaše pleť může velmi rychle začít protestovat. Exfoliaci zařazujte do své skincare raději pomalu a postupně. Obzvlášť pokud máte citlivou pleť. Také doporučujeme zařadit jemnější kyselinky, jako je třeba kyselina mandlová. Je účinná, ale zároveň k pleti jemná. Pozor si však dávejte na silné retinoly nebo kyselinu glykolovou.

Exfoliační sérum od CLEARSTEM v sobě kombinuje právě zmiňovanou kyselinu mandlovou, vitamín C a kurkumu. Jemně ale účinně vyčistí vaše póry a rozpouští přebytečnou mastnotu a stimuluje tvorbu nového kolagenu. Pečlivě si ale přečtěte použití produktu pro dosažení maximálních výsledků.

V brzké době se budeme tématu akné věnovat mnohem víc, protože víme, že akné je běžnější (obzvlášť u žen) stále víc. Taky víme jak moc to dokáže negativně ovlivnit psychiku a denní prožívání. Sledujte náš INSTAGRAM, ať vám nic neunikne.